Duşakabin
“Tüfek icad olundu mertlik bozuldu” demiş hali sıhhatı yerindeyken Köroğlu… Peki ya şimdi? Bozulmayan ne kaldı teknoloji neticesinde. O kadar hayatımızın bir parçası oldu ki, onu eleştirirken bile ondan faydalanmamız gerekiyor.
Onsuz takıldığımız, sayılı, belkide tek yer ise duşakabin. Yoksa düşekabin mi demeliydim?
Normal şartlar altında kendimize ayırmamız gereken vaktin çoğunu teknolojiye harcadığımız için ancak fikir üretebildiğimiz, yalnız kalabildiğimiz, hayatı sorguladığımız sayılı yerler arasında yerini alıyor. Haftada kaç gün kendimize vakit ayırıyoruz ki; Bir? İki? Hadi sıcak günlerde dört gün olsun… Neticede kaç gün olursa olsun insan kendisine de vakit ayırmalı. Belkide iki metre kare bile yer işgal etmeyen orası nasıl da yetiyor fikir üretebilmek ve düşünebilmek için sana.
Asıl gaye buydu belkide insanları düşün(e)meyen kendine vakit ayırma hakkı bile bulunmayan köleler haline getirmek. Yapay zekalı hikayelere nazaran daha gerçekçi üstelik. Vesselam amacımız iyiye kullanma olsun laz müteahhitin yaptığı duşakabin bile olur sana düşekabin.
Zeynep
@anonim
Bu çağın hastalıklarından biri de bu! Fakat bir eksikle; duşakabinde de teknoloji var artık:) Yani televizyonlar banyolarımıza da girdi.Kısacası baktığınızda bu yazıyı size yazdıran veya araç olarak kullandığınız şey de teknoloji.
Teknoloji kötü bir şey değildir.Mesela önceden yazı yazdığınızda böyle bir internet platformu olmadığından kendiniz dışında bir de arkadaşlarınıza okutabilirdiniz.Ama şuan öyle değil.Dünyayı küçük bir köy haline getirdi mesela.Yüzyıllar önce ortaya atılmış bir teoremden bahsediyorum: “Küçük bir köy!”
Bu köyde insanlar kendileri teslim ettiler.Yani kabulden daha çok üstüne geçmesine izin verdiler.Çünkü aradıklarını verdi teknoloji.
İnsanların düşünmesine izin vermedi değil! İnsanlar kendi yapabildiklerini unuttu.Hesap makinesi, notlar, dosyalar.Bakın bunlar hep bizim dünyayla etkileşimimizi azaltan şeyler.Çünkü neden aklımızda tutalım ki telefona yazmak varken(!)
Bu çağın insanı olmak gerçekten zor! Allah bu imtihanda yardım etsin?
Duanıza Amin demekle beraber; Her çağın kendince zorlukları olduğuna inanıyorum. “Ahir zamanda kişi emrolunduğu şeyin onda birini yaparsa kurtulacaktır.” hadiside durumumuz güzel özetlenir vaziyette aslında…
Yazıma gelince sıra aslında vurgulamak istediğim şey teknoloji ve dezavantajları değildi, öyle olsa duşakabini araya katma nezaketine gerek bile duymazdım. Amacım teknoloji neticesinde özünden, benliğinden feragat eden bir insan topluluğuydu.. Ayrıca dikkat ettiyseniz eleştirinin başlarında ”O kadar hayatımızın bir parçası oldu ki, onu eleştirirken bile ondan faydalanmamız gerekiyor.” derken durumun ironikliğine vurgu yapmıştım. Küçük köy benzetmenize ben de katılıyorum… Ama yine de insanların düşünmesine engel olduğunu savunuyorum. Yazdığın örneklerden hiçbiri benim tezimi çürütmüyor. Aslında aynı şeyleri savunuyoruz yalnızca siz farklı şekilde dile getirmişsiniz. Ayrıca laz müteahhitlerin yaptıkları duşakabinler hiçte teknolojik falan değil:)
Değerli eleştiriniz için teşekkür ederim…???
Ben tezinizi çürütmek niyetinde değildim 🙂 Küresel Köy konusu da bir teoremdir.Ve Marshall McLuhan tarafından ortaya atılmıştır.
Bu tarz yazıların devamı gelmesi niyetiyle..?
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.